Bewijsvoering binnen praktijkgericht onderzoek

Methodologische en wetenschapstheoretische reflecties op de onderbouwing van professionele interventies

Louis Tavecchio en Martin Gerrebrands 9789059318410 | 1e druk, 2012
Budh

Beschrijving

Praktijkgericht onderzoek en validiteit zijn twee begrippen die centraal staan binnen de onderzoekspraktijk van het hoger beroepsonderwijs. Dergelijk onderzoek naar professionele interventies, betogen de auteurs, moet verantwoording afleggen over stringente methodologische criteria binnen een beroepspraktijk die – liefst op korte termijn – bruikbare wetenschappelijke resultaten verlangt. Binnen dit spanningsveld, waar kennis en belang vaak in elkaar grijpen, opereren expertisecentra als zij verschillende methoden inzetten om innovaties binnen professionele methodieken met onderzoek en bewijsmateriaal te onderbouwen. 
In Bewijsvoering binnen praktijkgericht onderzoek staan de auteurs stil bij verschillende methoden van onderzoek die geschikt zijn voor een praktijkgerichte toepassing waarbij ze de methodologische en ethische consequenties mede in hun overwegingen betrekken.

Doelgroep

Dit boek is bestemd voor studenten sociale wetenschappen en HBO Master social work.

Auteursinformatie

Louis Tavecchio is lector Vraaggerichte Methodiekontwikkeling en Onderzoek bij het Kenniscentrum Maatschappij & Recht van de Hogeschool van Amsterdam en emeritus hoogleraar Pedagogiek aan de Uva. Hij publiceerde vooral over gezinsopvoeding, gehechtheid en kinderopvang. Ook schreef hij enkele boeken op het gebied van sociaalwetenschappelijke onderzoeksmethoden en statistiek.

Martin Gerrebrands is werkzaam als docent Onderzoeksmethodiek aan de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening van het Domein Maatschappij en Recht. Ook is hij als onderzoeker verbonden aan het expertisecentrum van het Domein Maatschappij en Recht en verricht hij wijsgerig onderzoek naar de wetenschapsfilosofische en methodologische grondslagen van praktijkgericht onderzoek.

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2021 | Boom uitgevers Den Haag