Sociologie en de moderne samenleving

Joris van Ruysseveldt en Jacques van Hoof 9789053522899 | 4e druk, 2004
Budh

Beschrijving

Sociologie en de moderne samenleving is een inleiding in de sociologie waarin de discussie over het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van de westerse samenlevingen centraal staat.

Het biedt een kennismaking met het vakgebied van de sociologie die laat zien hoe sociologen dachten en denken over maatschappelijke ontwikkelingen vanaf de industriële revolutie tot aan het begin van de eenentwintigste eeuw. Dat gebeurt onder meer aan de hand van klassieke sociologen als Marx, Durkheim, Weber en Simmel, die zelf getuige waren van de eerste fasen van het moderniseringsproces. Ruime aandacht wordt besteed aan processen in delen van de samenleving als de nationale staat, het arbeidsbestel religie en cultuur, en de stedelijke samenleving. In het laatste deel van het boek komen de veranderingen tijdens de laatste decennia van de twintigste eeuw aan de orde.

Deze sociologische verkenning van maatschappelijke veranderingen is vervlochten met de behandeling van drie hoofdvragen van de sociologie, drie belangrijke problemen waarmee moderne samenlevingen worden geconfronteerd. Het orde- of cohesievraagstuk, het ongelijkheidsvraagstuk en het identiteitsvraagstuk.

De antwoorden die klassieke en hedendaagse sociologen op deze vragen hebben gegeven, vormen een hoofdthema van deze inleiding.

Auteursinformatie

Joris van Ruysseveldt (1962) is sinds 1985 als docent werkzaam aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Open Universiteit te Heerlen. Momenteel bereidt hij een proefschrift voor over recente veranderingen in het Belgische en Nederlandse arbeidsbestel. Jacques van Hoof (1942) is emeritus hoogleraar Empirische Sociologie aan de Universiteit van Leiden en hoogleraar Arbeidsmanagement en omgeving aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2024 | Boom uitgevers Den Haag